“Meten = weten is het motto”

Wijnjewoude heeft als droom om in 2025 energie neutraal te zijn. Dit betekent dat er in het dorp minstens zoveel duurzame energie wordt opgewekt als er wordt verbruikt.

Omdat het dorp als doel heeft om 40% energie te besparen is inzicht in verbruik en opwek heel belangrijk. Niet alleen voor de inwoners zelf maar ook voor het dorp als geheel. ‘Meten = weten’ is daarom het motto.

Hiervoor ontvangen de inwoners gratis het EARN-E pakket bestaande uit de energiemonitor incl. abonnement tot en met 2025. De EARN-E app maakt huishoudens bewust van hun verbruik en de bijbehorende kosten. Dit leidt tot een besparing op het gas- en stroomverbruik. Een week na de introductie door WEN hebben maar liefst 40 Wijnjewoudsters een EARN-E besteld. De EARN-E wordt met open armen ontvangen.

Ook maakt EARN-E het mogelijk de energie-ontwikkelingen op dorpsniveau te volgen. Dat is van belang omdat het dorp een PAW Proeftuin is.

Huishoudens kiezen ervoor om hun verbruiksgegevens anoniem te delen. Met deze gegevens maakt EARN-E een real time energie profiel op dorpsniveau.

EARN-E faciliteert een veilige omgeving waar gegevens kunnen worden gedeeld.

EARN-E levert, oa:

Voor meer informatie over het project kun je terecht op: www.wen.frl/earn-e