Jantine Claus, projectleider gemeente Eindhoven met de EARN-E

“De EARN-E is een mooie tool om op een eenvoudige visuele manier het energieverbruik bij een huishouden bespreekbaar te maken.”

De gemeente Eindhoven is met steun van de Europese Unie het project EnergieboxPLUS gestart. Het project spitst zich toe om huishoudens die te maken hebben met energiearmoede, te ondersteunen bij het zetten van de eerste stappen naar een klimaatneutrale en duurzame woning. De EARN-E wordt ingezet om het energieverbruik inzichtelijk te maken en te verminderen.

Huishoudens die te maken hebben met energiearmoede, moeten vaak kiezen tussen het betalen van óf de boodschappen, óf de huur óf de energierekening. Deze groep wordt het hardst getroffen door de sterk stijgende energieprijzen. Door middel van langdurige professionele begeleiding van een energiecoach krijgen de huishoudens ondersteuning om het energieverbruik te verminderen zodat hun rekening minder snel stijgt.

De energiemonitor wordt gebruikt om realtime inzicht te krijgen in het energieverbruik. Dit inzicht zorgt voor bewustwording, wat zorgt voor een gedragsverandering die leidt tot een lagere energierekening. Een simpele eerste stap die huishoudens direct kunnen nemen om de energierekening onder controle te houden. Daarnaast wordt de real time data gebruikt voor het maken van goede keuzes op het gebied van de verduurzaming van de woning.

EARN-E levert, oa:

Voor meer informatie over het project kun je terecht op energiebox.org/plus en energymeasures.eu